Tuesday, 31 May 2016

Daily Current Tablet : 30th May 2016

Dear Reader,


From today onward, we will start providing you the daily GA Questions from this portal only. This will help you build a strong base for the current affairs. These questions are picked from the various news that has been posted on this platform. So keep practicing the questions and the answers to this question will be provided tomorrow morning.


1. Name the formula one racer who has won the Monaco F1 Grand Prix ?
Answer. Lewis Hamilton

2. The Formula one racer Lewis Hamilton is a racer of which team ?
Answer. Mercedes team

3. Name the Bollywood actor, who has become the goodwill ambassador for LEPRA India ?
Answer. Madhvan

4. Name athlete, Who has been qualified for Rio Olympic?

Answer. Discus Thrower Seema Punia

5. Name the company which has committed to invest in 12 start ups in current financial year ?
Answer. Hyderabad angel

6. Who has won the UEFA Champions League 2016 ?
Answer. Real Madrid FC

7. Name the country with which India has signed an MoU to enhance R&D capabilities in biotechnology by launching a joint funding call ?
Answer. India & Australia

8. Expand the term BIRC and HIA . 
Answer. Biotechnology Industry Research Associate Council and Horticulture innovation australia

9. Who is the Lieutenant Governor of Puducherry ?
Answer. Kiran Bedi

10. Name the aluminium company which has decided to end its joint venture with NPCIL to setup nuclear power plant in Gujarat ?
Answer. NALCO-National Aluminium Company Ltd 

11. Name the two companies which have authority to setup nuclear power plant in India ?
Answer. NPCIL and Bharatiya Nabhikiya Vidyut Nigam

12. Name the new multi-lingual website, Which has launched by the Union External Affair minister Sushma Swaraj ?
Answer. www.pmindia.gov.in

13. The government has planned to sell off how many ITDC hotels ?
Answer.  14 ITDC hotels

14. At present total how many hotels are running under ITDC and also expand the term ITDC ?
Answer. 16 hotels,India Tourism Development Corporation (ITDC)

15. Name the Indian-American scientist who has won the restigious Springer Theses Award ?
Answer. Arnab de 

16. Which award has also been won by Mr. De for developing peptide-based prodrugs as therapeutics for diabetes ?
Answer. Young Investigator Award

17. Vice President Mr. Hamid Ansari is on a 5 day visit to which two countries ?
Answer. Moroco and Tunisia

18. Who is appointed as Commander-in-Chief of the Southern Naval Command (SNC) ?
Answer. A R Karve

19. Which of the following has launched two state-wide campaigns against malnutrition recently?
Answer. Gujrat

20. Recently Trial run of High-Speed Spanish Talgo Train conducted in which country?
Answer. India




No comments:

Post a Comment