Daily Current Tablet : 08 June 2016

Dear Reader,

From today onward, we will start providing you the daily GA Questions from this portal only. This will help you build a strong base for the current affairs. These questions are picked from the various news that has been posted on this platform. So keep practicing the questions and the answers to this question will be provided tomorrow morning.


1. Name all the 4 Indian women, who are in the list of Forbes’ world’s 100 most powerful women ?
Answer. Arundhati Bhattacharya(25), Chandra Kochhar(40), Kiran Mazumdar-Shaw(77) and Shobhana Bhartia (93)


2. Who has topped the list of Forbes’ world’s 100 most powerful women ?
Answer. German Chancellor Angela Merkel


3. Name the bilateral air exercises, which has concluded at the Al Dhafra Air Base in the UAE?
Answer. Desert Eagle II


4. Name the Chess Grandmaster who has passed away recently?
Answer. Victor Korchnoi


5. Recently, Who has taken charge as the new director of the CEMCA?
Answer. Dr. Shahid Rasool


6. Expand the term CEMCA?
Answer. Commonwealth Educational Media Centre for Asia (CEMCA)


7. Name the country which has returned over 200 stolen cultural artifacts to India?
Answer. United States


8. What is the total estimated cost of the 200 artifacts which has been returned by the US ?
Answer. USD 100mn


9. Name the Aerospace company, Which has present the world’s first 3D-printed aircraft THOR at the International Aerospace Exhibition?
Answer. Airbus


10. Name the person, who is going to receive the National Order of the Republic of Ivory Coast ?
Answer. Pranab Mukherjee


11. In which country, President Pranab Mukherjee will unveil a statue of Mahatma Gandhi, which is gifted by the Indian Council of Cultural Relations ?
Answer. Ghana


12. Which two companies of India and the US have agreed to begin engineering work on Nuclear power plant reactors in India?
Answer. NPCIL & Westinghouse


13. For how many nuclear power plant reactors, The US and India have signed the agreement recently?
Answer. Santiago(Chile)


14. Name the state, Which has launched the first state in the country to have a State Data Centre (SDC)?
Answer. Himachal Pradesh


15. Name the Indian origin professor who has been awarded the prestigious Regius Professorship in manufacturing ?
Answer. Lord Kumar Bhattacharyya


16. The prestigious Regius Professorship in Manufacturing has been awarded by whom ?
Answer. Queen Elizabeth II 


17. Name the American multinational, Which has topped the Fortune 500 list  for the 4th consecutive year?
Answer. Wallmart


18. Which country is going to host Junior Men’s hockey World Cup 2016 ?
Answer. Lucknow(India)


19. Name the country which will host the women’s Hockey Junior World Cup 2016 ?
Answer. 6 Nuclear power plant


20. Who is appointed as managing director of Facebook India ?
Answer. Umang Bedi


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *