Daily Current Tablet: 12th August, 2016

Dear Reader,
From today onward, we will start providing you the daily GA Questions from this portal only. This will help you build a strong base for the current affairs. These questions are picked from the various news that has been posted on this platform. So keep practicing the questions and answers to this question will be provided tomorrow morning.

1. Name the person who has inaugurated the first ‘Sewa Kendra’ in Punjab?
Answer. Parkash singh badal


2. Total how many Sewa Kendras have been constructed at a cost of Rs 500 crore?
Answer. 2147


3. Name the company. which has recived order from KCT Renewable Energy Pvt Ltd for a 40 MW wind power project located at Molagavalli site in Andhra Pradesh?
Answer. Gamesa spainsh company


4. Name the person who has been rehired by Apple for Health Software Role?
Answer. Evan Doll


5. Total how many news IITs have got the nod to set up by President Pranab Mukherjee?
Answer. 6


6. What will be the new name of Indian School of Mines (ISM), Dhanbad?
Answer. Indian Institute of Technology,Dhanbad.


7. Name the person, who has inaugurated the Independence Day Film Festival in Delhi’s Siri Fort Auditorium?
Answer. M Venkaiah Naidu


8. Rajya Sabha has named how many MPs to Joint Committee of Parliament on the Citizenship (Amendment) Bill, 2016?
Answer. 10


9. Who is the Minister of state for Home Affairs?
Answer. Hansraj Gangaram


10. Name the state, where is Chinnar Wildlife Sanctuary situated?
Answer. Kerala


11. Name the person who has appointed as the MD of Microsoft India’s Research Lab?
Answer. Sriram Rajamani

12. Who has been succeeded by Mr. Rajamani as the MD of Microsoft India’s Research Lab?

Answer. Chandu thikath.


13. Name the state, which has become the first state to ratify the Goods and Services Tax (GST) constitution amendment Bill?
Answer. Assam


14. Name the bank which has announced the availability of Flipkart’s mobile site in its mobile banking app?
Answer. Kotak Mahindra Bank


15. Name the person, who has appointed as next HC to Ghana?
Answer. Birender Singh Yadav


16. Name the company, which has has inaugurated the country’s first facility to produce nickel?
Answer. Hindustan Copper Limited


17. Name the bank, which has sanctions Rs 26.06 crore to Punjab?
Answer. NABARD


18. Name the companies which are going to merge themselves for creating a new entity with combined revenue of Rs. 60,000 crore?
Answer. Aditya Birla Nuvo and Grasim


19. Name the anti-trust authority, which has fined google of $6.8million?
Answer. Russian Antitrust Authority


20. The Reserve Bank of India has transferred how much surplus amount to the government of India?
Answer. Rs. 65,876cr


21. Name the space agency, which has selected 6 United States companies to help develop prototypes and concepts of deep space habitats for future manned missions to Mars?
Answer. NASA


22. India’s first of its kind touch-and-feel garden for visually impaired has been inaugurated at which place?
Answer. Kerala


23. Who has inaugurated the India’s first of its kind touch-and-feel garden for visually impaired?
Answer. Kerala Assembly Speaker P.Sreeramakrishnan


24. The government has spent how much amount to fulfil Prime Minister Narendra Modi’s flagship Swachh Bharat Mission in 2015-16?
Answer. 6500 cr










Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *