Daily Current Tablet : 16 June 2016

Dear Reader,

From today onward, we will start providing you the daily GA Questions from this portal only. This will help you build a strong base for the current affairs. These questions are picked from the various news that has been posted on this platform. So keep practicing the questions and the answers to this question will be provided tomorrow morning.


1. Name the app, which was launched by Lieutenant Governor Kiran Bedi at Raj Nivas?
Answer. Helpage SOS app

2. Name the Hindi writer who has passed away recently?
Answer. Mudrarakshasa 


3. What was the original name of the famous Hindi writer Mudrarakshasa?
Answer. Subhash Chandra


4. Name the bank which has launched the Bengaluru’s first Aadhaar enabled ATM?
Answer. DCB bank


5. The Bengaluru’s first Aadhaar enabled ATM has been launched by whom?
Answer. Nandan Nilekani

6. Name the country, who won the three-match One Day International (ODI) series against Zimbabwe recently?
Answer. India

7. Name the Minister of State (I/C) for Petroleum and Natural Gas who is going to represent India at the SPIEF, Russia?
Answer. Dharmendra Pradhan

8. What is SPIEF and also expand the term SPIEF?
Answer. St . Petersburg International Economic Forum

9. Who is the Union Minister of Chemicals & Fertilizers?
Answer. Ananth Kumar

10. Name the ministers, who have approved a series of measures for the abatement of pollution?
Answer. Ananth Kumar and Mr. Prakash Javadekar

11. Name the Politician of Assam who has passed away recently?
Answer. Anjan Dutta

12. Mr. Anjan Dutta was the President of which committees?
Answer. Assam Pradesh Youth Congress Committee 

13. Who is the Union  Civil Aviation minister?
Answer. Ashok Gajapati Raju


14. Civil Aviation Policy has been approved by whom?
Answer. NDA govt

15. Name the country to which India has provided a financial assistance of Rs. 48 mn for the construction of a college building?
Answer. Nepal

16. Who is the ambassador of India to Nepal?
Answer. Ranjit Rae

17. Name the state, which has decided to use plastic waste along with tar in a bid to improve the durability and longevity of asphalt roads and reduce soil pollution?
Answer. Maharastra Govt.

18. Name the Ministry which has launched a scheme for setting up of 1000 MW wind power project connected to transmission network of CTU?
Answer. Union Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) 

19. Name the nodal agency which has been designated for the implementation of the scheme?
Answer. Solar Energy Corporation of India (SECI)



Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *