Daily Current Tablet : 1st June 2016

Dear Reader,
From today onward, we will start providing you the daily GA Questions from this portal only. This will help you build a strong base for the current affairs. These questions are picked from the various news that has been posted on this platform. So keep practicing the questions and the answers to this question will be provided tomorrow morning.


1. Name the Government ambitious programme, which has provides immunisation against eleven life threatening diseases ?
Answer. Indradhanush programme


2. Name the Kannada writer who has passed away recently ?
Answer. D javare gowda


3. The National Green Tribunal (NGT) has imposed fine of `50 lakh on which Railway zone recently?

Answer. East coast railway zone


4. Name the company which has signed the agreement with SOCAR trading ?

Answer. ONGC videsh


5. Name the space agency, which has  deployed the first experimental inflatable room attached to the (ISS) ?

Answer. NASA


6. Name the former Lok Sabha leader who has passed away recently ?
Answer. MP Rudra madhab


7. Name the company which has sold its stake in African oil retailer GAPCO to Total S.A. ?


Answer. Reliance Industries Limited


8. Name the company which has entered into a brand licencing deal with Pininfarina ?

Answer. Mahindra & Mahindra


9. Name the company which has opened a data sciences centre in California ?
Answer. Snapdeal


10. The Data sciences centre of Snapdeal in California is headed by whom ?
Answer. Nitin Sharma


11. Name the country, which has 3rd rank in the list of steel importers,2015 ?

Answer. India


12. Name the University which has signed an MoU with Indian Railways to set up Kalpana Chawla Chair on geospatial technology ?
Answer. PEC University


13. The Kalpana Chawla Chair on geospatial technology will be headed by whom ?

Answer. V.K.Gupta


14. Name the Indian music composer who has been awarded with the Japan’s Fukuoka prize 2016 ?

Answer. A R Rahman


15. The Japan’s Fukuoka prize is given in how many category and also name those categories ?

Answer.  3 categories


16. Name the cricketer who has been awarded with the Ceat T20 Player of the Year 
award 2016 ?

Answer. Virat kohli


17. Which cricketer has conferred with the Lifetime Achievement Award in Ceat award event ?
Answer. Dilip vengsarkar

18. Name the cricketer, Who has become the youngest cricketer to score 10000 Test runs ?

Answer. Alastair cook


19. Name the bill, which has drafted by WCD minister ?

Answer. Trafficking of person bill,2016


20. Who is the Minister of Women & Child Development ?

Answer. Maneka Gandhi


21. Name the country with which India is going to sign 2 key pacts during Homeland Security Dialogue ?

Answer. United States


22. The US- India Homeland Security Dialogue is going to held at which place ?

Answer. Washington

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *