Daily Current Tablet: 26th July 2016

Dear Reader,
From today onward, we will start providing you the daily GA Questions from this portal only. This will help you build a strong base for the current affairs. These questions are picked from the various news that has been posted on this platform. So keep practicing the questions and answers to this question will be provided tomorrow morning.


1. Name the banks, which have penalised by Reserve Bank of India,recently?
Answer. BoB, PNB and HDFC


2. Name the company which has commissioned the 1,040 MW thermal power project in Visakhapatnam, Andhra Pradesh recently?
Answer. Hinduja National Power Corporation Limited


3. The 7th Pay Commission is going to implement from which date?
Answer. Aug 2016


4. What is the overall percentage of hike made in the 7th Pay Commission?
Answer. 33.55%


5. Name the space agency, Which has set to launch spacecraft to near-Earth asteroid?
Answer. NASA


6. Name the cricketer, who has surged to the top of the ICC Player Rankings for Test Bowlers?


Answer. Ravichandran Aswin


7. Name the person, who has appointed as Director/Chairman of  Ricoh India?
Answer. Peter Winham


8. Name the state, which has set-up a dedicated start-up cell?
Answer. Karnataka 


9. Name the person who has been appointed as the Director General of the National Museum?
Answer. Dr. Budhha Rasmi Mani


10. The National Museum of India is located in which city?
Answer. New Delhi


11. Expand the term GRAM?
Answer. Global Rajasthan Agritech Meet


12. Rajasthan has planned to double farmers’ income in how many years?
Answer. 6


13. Name the aircraft which has become the first aircraft to circle the globe powered by the Sun?
Answer. Solar Impulse


14. The aircraft powered by the Sun which completed the historic round of world has engineered by which country?
Answer. Swiss Engineered


15. Name the company, which has tied up with Punjab State Power Corporation Limited (PSPCL) to enable consumers pay their electricity bills instantly
Answer. Vodafone m Pesa


16. Each year Kargil Vijay Divas is observed on which date?
Answer. 26th July

17. The Kargil war was fought between India and which country and in which year?
Answer. Pakistan


18. Name the company. which has acquired  fashion and lifestyle e-commerce portal, Jabong?
Answer. Flipkart


19. Name the place where the policy planning dialogue meeting of BRICS is going to start from today?
Answer. Goa


20. The 8th BRICS summit is going to hold in which state under the chairmanship of India?
Answer. Patna


21. Name the Indian banks which have joined the Swift’s global payments initiative?
Answer. Icici and Axis bank


22. Where is the headquarter of Swift?
Answer. Belgium

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *