Daily Current Tablet : 27 June 2016

Dear Reader,

From today onward, we will start providing you the daily GA Questions from this portal only. This will help you build a strong base for the current affairs. These questions are picked from the various news that has been posted on this platform. So keep practicing the questions and the answers to this question will be provided tomorrow morning.


1. Name the state, which has joined UDAY scheme as 13th member?
Answer. Andhra Pradesh

2. Name the company which has commissioned two hydel units in Afghanistan?
Answer. BHEL


3. The Salma dam was inaugurated by whom and where?
Answer. Narendra Modi in Afghanistan


4. Name the India shooter, who has won the silver medal at the ISSF Shooting World Cup?
Answer. Jitu Rai


5. Name the four countries which have got the first loans from AIIB?
Answer. Bangladesh, Pakistan, Indonesia, and Tajikistan


6. Where is the headquarter of AIIB and what was the initial corpus of AIIB?
Answer. Beijing, china, corpus–$100


7. Name the Sprinter, Who has qualified for Olympics?
Answer. Dutee Chand


8. Name the place where PM Narendra Modi has launched the Smart city Mission Projects?
Answer. Pune


9. Total how many projects have been launched for Pune- Smart city Mission Projects?
Answer. 14 project(total-83)


10. Name the soft drink company, which will set up a bottling plant in Sitarganj in 70 acres of land to be provided by the Uttarakhand government?
Answer. Coca-Cola


11. The 22nd meeting of Eastern Zonal Council has inaugurated at which place?
Answer. Ranchi


12. Name the person who has inaugurated and also chaired the Eastern Zonal Council meeting?
Answer. Rajnath Singh


13. Name the Missile, Which was successfully undertaken at HAL Airport in Nashik, Recently?
Answer. Su-30 MKI aircraft


14. Name the Spiritual leader who has been awarded with an Honorary Fellowship in UK?
Answer. Sri Sri Ravishankar


15. Which organization has given its Honorary Fellowship to Spiritual leader Sri Sri Ravi Shankar?
Answer. National Indian Students and Alumni Union (NISAU)


16. Name the new train service which has been flagged off by Union Railway Minister between Sonepat-Jind?
Answer. Maiden train


17. Name the veteran theatre artist and poet who has passed away recently?
Answer. Kavalam Narayana


18. Mr. Kavalam Narayana was a renowned theatre artist and poet of which language?
Answer. Malayalam


19. Name the city, which has been declared as the South Asian Association of Regional Cooperation (SAARC ) cultural capital for the year 2016-17?
Answer. Mahashangarh(Bangladesh)


20. Which team has won the 2016 Copa America Football tournament?
Answer. Chile


21. Name the player who has won the Golden Ball award in the tournament?
Answer. Alexis Sanchez (Chile)


22. Name the person, who was re-elected as TNCA president?
Answer. N Srinivasan


23. Name the Ace Footballer, who has announced retirement from International Football,Recently?
Answer. Lionel Messi


24. Which 34 nation group is going to join by India?
Answer. Missile Technology Control Regime (MTCR)


25. Expand the term MTCR and also name the person who is going to sign the document for MTCR?
Answer. Missile Technology Control Regime and signed by foreign secretary S jayshankar


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *