Daily Current Tablet : 4th July 2016

Dear Reader,
From today onward, we will start providing you the daily GA Questions from this portal only. This will help you build a strong base for the current affairs. These questions are picked from the various news that has been posted on this platform. So keep practicing the questions and answers to this question will be provided tomorrow morning.


1. Name the state, which has decided to ban ‘electronic cigarette’ in view of studies claiming that its use can cause various health issues, including cancer and heart ailments?
Answer. Kerala


2. What was the theme for the 2nd BRICS youth summit?
Answer. Youth as a bridge for Infra BRICKS exchanges


3. Industry body Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) has appointed new chairpersons for its Telangana and AP State Councils.
Answer. Devendra Surana -Telengana, M. Prabhakar Rao-AP


4. Name the bank which has signed the agreement with World Bank for US dollar 625 solar power project?
Answer. SBI


5. Who is the Country Director of World Bank to India?
Answer. Onno Ruhl


6. Name the state, Which has set a benchmark for itself by becoming a fully solar-powered institution in the state?
Answer. Meghalaya


7. Name the person whose 300th Martyrdom Anniversary has been attended by PM in New Delhi?
Answer. Baba Banda Singh Bahadur

8. Name the country, which has completed installation of world’ largest telescope named as ‘FAST’?
Answer. China


9. Expand the term FAST?
Answer. Five Hundred meter Aperture Spherical radio Telescope


10. Name the Indian badminton player (both single and double pair) who has won the Canada Open Grand Prix Badminton Tournament?
Answer. B Sai Praneet


11. Name the badminton men’s double pair who have become the first Indian men’s double pair to qualified for the Rio games?
Answer. Manu Attri & B. Suneeth Reddy


12. Name the person,who has been appointed as Chairman & Managing Director (CMD) of Bharat Earth Movers Ltd.?
Answer. D.K hota


13. Name the Country, Which has jumped 19 places in the latest World Bank ranking in the global logistics performance index?
Answer. India ( 35 from 54)


14. Who is the president of World Bank?
Answer. Jim Young Kim


15. The global logistics performance index is published by which organisation?
Answer. World Bank


16. Which pilot project has been inaugurated by the President Pranab Mukherjee at Rashtrapati Bhavan in New Delhi?
Answer. Smart Village Pilot Project


17. Name those villages which have been selected under the smart model village pilot?
Answer. Dhaila,Alipur, Harichandpur, & Taj Nagar from Gurgaon district & Rojka Meo from Mewat district of Haryana


18. Name the bank, which has Launched 3 new digital initiatives, Recently?
Answer. SBI


19. A two-day meeting of BRICS nations on energy efficiency and energy saving have started at which place?
Answer. Visakhapatnam – AP

20. Name the countries which are the member of BRICS group?
Answer. Brazil, Russia, India, China & South Africa


21. The two-day meet of the working group in India is hosted by which ministry?
Answer. Power Minister


22. Name the state, which has started an initiative for plantation of about 2 crores trees?
Answer. Maharashtra


23. Name the company which has signed the subscription and shareholders agreement with SBI to set up payment bank joint venture?
Answer. Reliance Industries Ltd.


24. Which organization has given the approval to RIL & SBI to start a payment bank JV?
Answer. RBI


25. The World’s largest international maritime exercise RIMPAC 2016 has begun at which place recently?
Answer. Hawaii USA 26 countries 25 edition


26. What is the theme for the 2016 RIMPAC?
Answer. Capable, Adaptive,Partners

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?