Daily Current Tablets. 04-05-2016

Dear Reader,
From today onward, we will start providing you the daily GA Questions from this portal only. This will help you build a strong base for the current affairs. These questions are picked from the various news that has been posted on this platform. So keep practicing the questions and the answers to this question will be provided tomorrow morning.

1. Recently,JSW energy ltd has agreed to buy a 1,000 MW power plant of which company?

Answer. JSPL-Jindal steel and power Ltds


2. What is the total value of the power deal sign between Jindal brothers ?

Answer. Rs 6,500 Crore


3. Name the former J&K Minister passed away recently ?

Answer. Romesh Sharma


4. The NSE is going to launch a new exchange platform for which segments?

Answer. Micro, small and medium enterprises (MSMEs)

5. The new exchange platform will be joint venture of which two organization ?

Answer. NSE & SIDBI


6.  Name the city, which is emerged as the top city in India for online learning ?
Answer. 
Bengaluru


7. Who is the CEO of Coursera ?

Answer. Rick levin


8. Expand the term PMIS ?

Answer. project management and information system


9. Who is Union Railways Minister ?

Answer. Suresh Prabhu


10. Name the app, launched by Railways Ministry for proper monitoring of projects ?
Answer. 
 E-enabled PMIS app


11. Saina Nehwal associated with which Sport ?

Answer. Badminton


12. How many Indian Ace shuttlers are qualified for Rio Olympics ?

Answer. Seven Indian shuttlers 


13. Name the state, which has launched a scheme to grant financial assistance of up to Rs 25 lakh to (MSME)?
Answer. 
Haryana


14. Expand the term MSME ?
Micro, small and medium enterprises (MSMEs)


15. LIGO scientists win ______ for detecting Albert Einstein’s waves. 
Answer. 
$3


16. Scientists discover ______ planets similar to Earth.
Answer. 
Three Earth


17. Name the Indian Scientists, who have been elected as Fellows of The Royal Society ?
Answer. 
 Physicist Sriram Ramaswamy, 
Biochemist Ramanujan Hegde and Applied mathematician Lakshminarayanan Mahadevan


18. Who is the CEO of CarDekho.com ?
Answer. 
Amit jain


19. CarDekho.com has acquired _________ . 
Answer. 
volob technology


20. Expand the terms NSRCEL and IIM ?
Answer. 
NS Raghavan Centre for Entrepreneurial Learning , Indian Institute of Management IIM banglore


21. ________ Bangalore is launching a first-of-its-kind startup incubator.
Answer. 
IIM-Bangalore 


22. Expand the terms CAG and CJI ?
Answer. 
Chief Justice of India and Comptroller and Auditor General of India


23 Supreme Court of India on 2 May 2016 appointed a Three-member panel headed by _______ . 
Answer. 
RM Lodha

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *