Daily Current Tablets. 05-05-2016

Dear Reader,


From today onward, we will start providing you the daily GA Questions from this portal only. This will help you build a strong base for the current affairs. These questions are picked from the various news that has been posted on this platform. So keep practicing the questions and the answers to this question will be provided tomorrow morning.


1. Expand the terms UNFCCCUN ?

Answer. United Nations Framework Convention On Climate Change


2. Who is selected as the next executive secretary of UNFCCCUN ?

Answer. Patricia Epsinosa
3. IREDA may be converted into which entity ?
Answer. Green Bank


4. What is the main function of IREDA ? 
Answer. Work For Renewable Energy.

5. Expand the term FTII ?
Answer. Film And Television Institue Of India

6. Who is appointed as the Director of FTII ?
Answer. bhupendar kainthola

7. Name the Indian progeria campaigner who has passed away recently ?
Answer. Nihal Bitla

8. Expand the term DNA ?
Answer. Deoxyribonucleic Acid 

9. University of Montreal Researchers create __________ from DNA.
Answer. Thermometer

10. DRDO has joined hands with which department to impart yoga training to Defence Wing Staff ?
Answer. AYUSH

11. Expand the term DIPAS and AYUSH ?
Answer.Defence Institute of Physiology and Allied Sciences (DIPAS) and Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy.

12. Reliance power is all set to setup a power plant in which country ?
Answer. BANGLADESH

13. In first phase of the project, Reliance power is going to setup a power plant of 
how much capacity ?
Answer.  750MW

14. Who is Union water resources minister ?
Answer. Uma Bharti

15. Recently Govt agreed to fund 132 incomplete irrigation projects worth Rs.7,188 crore in how many disticts ?
Answer. 132 irrigation project in 14 District of Maharashtra

16. Kotak Mahindra Bank has surpassed which bank in m-cap recently ?
Answer. ICICI bank

17. What is the m-cap of ICICI bank as against Kotak Mahindra Bank ?
Answer. 1,28,718.22 crore

18. Expand the terms ESC and NGRBA ?
Answer.  ESC-Empowered Steering Committee.

19. Who is the Union water resources minister ?
Answer. NGRBA-National Ganga River Basin Authority.

20. Projects worth _______ approved under Namami Gange to improve facilities of ghats. 
Answer.  Rs. 2,446 crore

21. Name the bank which has opened its IFSC banking unit at GIFT city ?
Answer. Kotak Mahindra Bank

22. Expand the term IFSC, GIFT and ECBs ?
Answer. International financial services centre Gujrat International finance tec-city External Commercial Borrowings

23. As per the recent data , How much amount of PSBs is owned by the wilful defaulters ?
Answer. 66190 cr

24. Expand the term PSBs and NPAs ?
Answer. Public sector bank and Non performing account

25. Name the state, where was BHEL commissions 600 MW thermal power plant ?
Answer. Madhya Pradesh

26. Expand the terms BHEL, TPP, and APIL ?
Answer. Bharat Heavy electrical ltd. tpp – thermal power project and Avantha power and infrastructure Ltd. 

27. The 49th annual meeting of the ADB is being held at which place ?
Answer. Frankfurt,Germany

28. From the side of India who has gone to attend the ADB’s board of governors meet ?
Answer. Finance Minister Arun Jaitley

29. Name the person who has presented the Niryat Shree and Niryat Bandhu Awards recently in New Delhi ?
Answer. Shri Pranab Mukherjee

30. Expand the term FIEO ?
Answer. Federation Of Indian Export Organisation

31. Who is appointed as Partner and CEO of KPMG India ?
Answer. Sammer Chadda

32. According to a report released by Unicef, how many school-age children in crisis 
areas around the world are in desperate need of educational support ?
Answer. 75 Million

33. Recently Cabinet has approves currency swap deal with which country ?
Answer. Central bank of UAE

34. Who is appointed as next Navy chief ?
Answer.  Sunil Lanba 

35. Collegium Recommends ___ Judges For SC. 
Answer. 4 judges

36. Who is appointed as Chairperson of NSO ?
Answer. Radha Binod Berman

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

[adda247_lead_form]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *