Daily Current Tablets. 06-05-2016

Dear Reader,
From today onward, we will start providing you the daily GA Questions from this portal only. This will help you build a strong base for the current affairs. These questions are picked from the various news that has been posted on this platform. So keep practicing the questions and the answers to this question will be provided tomorrow morning.


1. Name the Company, which has commissioned 500 MW thermal power unit in Jharkhand ?
Answer.BHEL

2. Expand the term PMGSY ?
Answer. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana

3. Who is Union Rural Development ?

Answer. Birender Singh

4. Name the state, where is Centre agreed to relax PMGSY norms ?
Answer. Arunachal Pradesh

5. H R Nagendra Committee On _____ In Universities Submitted Its Recommendations .Answer. Yoga education

6. Name the bank which has become the 1st Indian bank to partner with NDB ?
Answer. ICICI bank first Indian bank to partner with NDB

7. Name the Indian author and professor who has won the commonwealth short story regional prize ?
Answer. Prashar Kulkarni

8. Name the short story for which Mr. Kulkarni has won the commonwealth short story regional prize ?
Answer. Cow and Company

9. Who is appointed as aviation security wing chief ?
Answer. Rajesh chandra

10. Reliance Defence has got _________ to manufacture a wide array of high technology equipment including small arms and heavy weapons.

Answer. 16 industrial licenses

11. Name the director who has been honoured by the Switzerland government ?
Answer. Late Yash chopra

12. Name the country where the statue of Yash Chopra has been installed ?

Answer. At Interlaken,switzerland

13. Name the country with which India has signed the agreement for Information communication technology ?
Answer. Qatar

14. Who is Union Minister of Commerce & Industry ?
Answer. Nirmala SitaRaman 

15. Name the musician and the activist members who have been declared as the joint winners of the prestigious Amnesty International top 2016 human rights award ?
Answer. Angelique Kidjo

16. Who is appointed as new Tihar Director-General ?
Answer. Sudhir Yadav  

17. Name the country which is introducing its own version of US dollar ?
Answer. Zimbabwe

18. Who is the governor of Reserve Bank of Zimbabwe ?
Answer.John Mangudya 

19. Name the states, where was recently Railway Minister Suresh Prabhu has launched the 3. Google’s free Wi-Fi service ?
Answer. Vijayawada, Kachiguda, Raipur rail stations

20. Harita-Priya agriculture project of which state has won the  2016 WSIS Prize ?
Answer. Andhra Prade

21. Name the centre which has developed the Harita Priya project ?
Answer.Centre for Development of Advanced Computing (CDAC) in Anantpur district, Hyderabad.

22. Name the bank which has launched the card-less payment solution for offline transactions recently ?
Answer. SBI 

23. Name the two private sector bank which have already launched the card-less payment solution for offline transactions 

Answer. ICICI Bank and Axis Bank
24. Name the ________ launched to provide easy access to India’s export-import trends.
Answer. Web-Based Dashboard For Export, Import Data 

25. Name the world’s largest unmanned ship, which was recently tested by United States Navy ?
Answer. Sea Hunter in San Diego

26. Who is appointed as MCC President ?
Answer. Matthew Fleming


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *