Daily Current Tablets. 10-05-2016

Dear Reader,

From today onward, we will start providing you the daily GA Questions from this portal only. This will help you build a strong base for the current affairs. These questions are picked from the various news that has been posted on this platform. So keep practicing the questions and the answers to this question will be provided tomorrow morning.

1. The Union Minister for Culture and Tourism Dr. Mahesh Sharma has released a Commemorative coin as a part of 475th birth anniversary  of which legend ?
Answer. Maharana Pratap


2. In the memory of Maharana Pratap, the GOI and state government of Rajasthan has also decided to create a multi-purpose indoor stadium at which place ?

Answer. Khel Gaon Udaipur

3. William Schallert, who has passed away recently belong to which country ?

Answer. US Actor

4. Name the company which has launched the free WiFi at railway stations ?
Answer. google

5. Name the Indian Railway arm which has tied up with Google to provide internet service as Railwire ?

Answer. Railtel corp


6. Name the state, which has signed a memorandum of understanding with SISSO for construction and maintenance of ‘hybrid toilet complexes’ ?

Answer. Odissa

7. Recently the DIPP has allowed how much % of FDI in ARCs under automatic route ?

Answer. 100%

8. Earlier how much % of foreign investment is allowed by automatic route ?
Answer. 49%


9. Expand the term DIPP, ARCs, FDi and FPI ?

Answer. Dept. of Industrial Policy and Promotion , Asset Reconstruction Companies Foreign Direct Investors and foreign Portfolio Investors.


10. The British Academy Television Awards have presented in an annual award show hosted by ?
Answer. Graham Norton

11. Expand the term BAFTA ?

Answer. British Academy of Film and Television Arts

12. Name the company which has acquired the Delhi-based customer engagement platform company, Smartwards ?

Answer. Knowlarity Communications 

13. Name the co-founder of Smartwards, who will now lead the India operations for Knowlarity ?

Answer. Shantanu Mathur and Dhanraj Singh Bisht

14. Who is the Union Minister for Water Resources ?

Answer. Uma Bharti

15. RBI has released the draft guidelines for which segments ?

Answer. Non Operating Financial Holding Company

16. Name the committee based on which RBI will start working on the framework for on tap licensing for Universal Banks in the private sector ?

Answer. Narshimman committee

17. Who is the Union Minister of MSMEs ?

Answer. Kalraj Mishra

18. Name the company which has tied up with UrbanClap to provide over 80 personal and home services on the online retailer’s Android app ?
Answer. Snapdeal


19. Name the Indian scientist, Who bagged SGD 3 million grant from Singapore’s NRF ?

Answer. Dr. Manvender K Singh
20. The Reserve Bank Of India will shortly issue which denomination bank notes with ‘ R’ as insert letter ?
Answer. 1000
21. Name the BCCI president, who has resigned from his post recently ?
Answer. Shashank Manohar


22. GMR infrastructure is selling 30 % of its energy arm to which Malaysian company ?
Answer. Tenaga Nasional Berhad 


23. What is the total debt of GMR Infra’s as of now ?
Answer. Rs. 43,439 crore

24. Name the footballer who died after falling ill during a match ?
Answer. Bernardo Ribeiro


25. Bernardo Ribeiro is footballer of which country ?

Answer. Brazil




×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

[adda247_lead_form]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *