Daily Current Tablets. 13-05-2016

Dear Reader,

From today onward, we will start providing you the daily GA Questions from this portal only. This will help you build a strong base for the current affairs. These questions are picked from the various news that has been posted on this platform. So keep practicing the questions and the answers to this question will be provided tomorrow morning.


1. Name the the person, who is the solo Indian in Forbes Most Powerful People in the Financial World list ?
Answer. Uday Kotak

2. Forbes Most Powerful People in the Financial World list is topped by whom ?

Answer. Blackstone Group’s CEO Stephen Schwarzman

3. Who is the Governor of Maharashtra ?

Answer. C. V Rao

4. Name the state, Which has declared drought in over 29000 villages ?

Answer. Maharastra

5. Who is the Chief minister of Maharashtra ?

Answer. Devendra Fadnavis

6. Name all the five countries who have signed the pact on tax info Sharing ?

nswer. India, China, New, Zealand, Iceland and Canada

7. Expand the term OECD and name the place where the signing ceremony of the pact has taken place ?

Answer. Organisation for Economic Co-operation and Development 

8. Cabinet has approved the pact between which two entity for Mutual Co-operation and Technical Assistance ?

Answer. SEBI and FSRA, Abu Dhabi

9. Expand the term FSRA and it is the regulatory authority of  which country ?
Answer. Financial Services Regulatory Authority, Abu Dhabi


10. Name the state which has been awarded with the ‘best family destination’ award in the LPMI travel award 2016 ?
Answer. kerla

11. Who is the appointed as Chairman of Axis Bank ?

Answer. Sanjiv Misra

12. Name the four Central Asian countries who have inaugurated the CASA-1000 power project ?

Answer. Tajikistan, Kyrgyzstan, Afghanistan and Pakistan

13. Expand the term CASA and name the country in which CASA-1000 power project has been inaugurated ?

Answer. Central Asia South Asia and Dushanbe in Tajikistan

14. Name the Project, Which has recently inaugurated by the Chief of Air Staff ?

Answer. EMMS-Electronic maintenance management system

15. Niti Aayog has decided to replace what with 15-year vision document ?

Answer. five year plans

16. The 15 year vision document will be implemented after which five year plan ?

Answer. 12 five year plan

17. After a gap of how many years the National Development Agenda will be reviewed ?

Answer. 3 yrs

18. Name the Sri Lankan President who is on a two day visit to India ?
Answer. Maithripala Sirisena

19. Sri Lankan President will unveil the statue of whom during his visit to India ?

Answer. Angarika Dharmapala

20. Name the country, which has announced that they have discovered a piece of the world’s oldest axe ?

Answer. Australia

21. The World’s largest cargo aircraft has landed at which airport in India ?

Answer. RajivGandhii International Airpoet

22. What is the name of World’s largest cargo aircraft ?

Answer. Antonov an-225 Mriya


23. Name the countries from which any entity is required to get prior approval to 
establish branch office in India ?

Answer. Pakistan, China, Bangladesh, Sri Lanka, Afghanistan, Iran and Hong Kong or Macau


24. Name the head of Sant Nirankari Mission who has passed away in a road accident in Canada ?

Answer. Hardev Singh

25. The Sant Nirankari Mission headquarter is located at which place ?

Answer. New Delhi

26. Name the University, which has completed 100 years of its eventful journey ?

Answer. BHU

27. Where is the WHO headquarters situated ?

Answer. Geneva,Switzerland

28. According to WHO urban air quality database report, Which city is most polluted city in the world ?

Answer. Zabol,Iran

29. Which of the following state government has not register the new diesel cars in the state asked by Supreme Court on 10 May 2016?

Answer. New Delhi






Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *