Daily Current Tablets. 17-05-2016

Dear Reader,

From today onward, we will start providing you the daily GA Questions from this portal only. This will help you build a strong base for the current affairs. These questions are picked from the various news that has been posted on this platform. So keep practicing the questions and the answers to this question will be provided tomorrow morning.

1. Indian Postal Department collaboration with Department of Space has geo-tagged over 1.5 Lakh posts through Mobile App called as?

Answer. Bhuvan 

2.The World Hypertension Day is observed on which date?
Answer. May 17 

3. Which power Generation/Distribution company has signed a Joint Venture Agreement (JVA) with Coal India Limited to foray into Fertilizer Sector?
Answer. NTPC 

4. Name the bank which has decided to set up its new and biggest technology hub in Hyderabad ?
Answer. Development Bank of Singapore

5. Where is the headquarter of DBS bank and name the person who has been recently appointed as the head of its Technology Development Centre in Hyderabad ?
Answer. Singapore

6. Who is the Chief Justice of Tripura High Court ?
Answer. Tinlianthang Vaiphei

7. Name the Indian Archers, who has named for Rio Olympics in August ?
Answer. New Delhi

8. Name the place where National conference on ‘ Gaushalas ‘ has been organised ?
Answer. New Delhi

9. Who is the Minister of State (Independent Charge) of Environment, Forest and Climate Change ?
Answer. Prakash Javadekar

10. Name the IIT student who has won the European Materials Research Society’s (E-MRS’s) Young Scientist Award ?
Answer. Nandin Bandharu


11. Nandini Bhandaru is a student of which IIT ?

Answer. IIT-Kharagpur


12. Andy Murray beats ______ to win first Italian Open title.
Answer. Novak Djokovic

13. Name the novelist who has received the highest French honour ?
Answer. j k Rowling

14. J K Rowling also known as Robert Galbraith is commonly known for which novel 
series   ?
Answer. Harry Potter series

15. Name the Indian-American who has been named to receive the prestigious ‘National Medal of Science’ award ?
Answer. Mr. Rakesh Jain

16. Mr. Rakesh Jain will receive the ‘National Medal of Science’ award from whom ?
Answer. Us President Barack Obama

17. Who is the new Chief justice of Rajasthan High Court ?

Answer. Navin Sinha


18. Total how many agency banks have got authority to accept payments of I-T dues ?
Answer. 29

19. Name the organization which has given the authority to agency banks to accept payments of Income Tax ?

Answer. RBI


20. Indian short film ______ to be screened at Seattle International Film Festival . 
Answer. ‘Beti’


21. Name the company which is all set to buy the Anacor Pharma in $5.2 bn deal ?
Answer. Pfizer


22. How much amount have been approved by the World Bank to support rooftop solar programme in India ?
Answer. USD 625 million

23. The rooftop solar programme in India will be implemented by which bank ?
Answer. State Bank of India

24. Name the person who will be honoured with the IAF Hall of Fame award at the 
67th International Astronautical Congress ?
Answer. UR Rao

25. Mr. Udupi Ramachandra Rao is associated with which field ?
Answer. former ISRO researcher and scientist

26. Name the country, which has successfully launched Yaogan – 30 remote-sensing satellite ?
Answer. China

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

[adda247_lead_form]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *