Daily Current Tablets. 19-05-2016

Dear Reader,
From today onward, we will start providing you the daily GA Questions from this portal only. This will help you build a strong base for the current affairs. These questions are picked from the various news that has been posted on this platform. So keep practicing the questions and the answers to this question will be provided tomorrow morning.

1. Name the subsidiary of the SBI bank, which has launched its payment gateway to facilitate online trade and non-trade transactions between India and Nepal ?
Answer. Nepal SBI Bank

2. Who is the Indian ambassador to Nepal ?
Answer. Ranjit Rae

3. Name the subsidiary of Tata Power which has announced that it has won 2 solar-grid connected photovoltaic projects in Karnataka ?
Answer. Tata Power Renewable Energy (TPREL)

4. The JNNSM is related to which initiative ?
Answer. State Specific Bundling Scheme

5. Name the Indian American who has been awarded with the University of Houston’s highest teaching award in US ?
Answer. Rupa Iyer

6. Which team has won the Europa League title ?
Answer. Sevilla

7. The final of UEFA Europa League Championship has held at which place ?
Answer. Jakob Park in basel

8. As per which report, India is projected to add 300 million new urban residents by 2050 ?
UN-Habitat World Cities Report 2016

9. Name the University, which has announced that it genetically engineered world’s first clone of the Zika virus strain ?
Answer. university of texas medical branch-UTMB

10. Who has been appointed as the Executive Secretary of the UNFCCC ?
Answer. Ban Ki-moon

11. Name the bank which has confirmed its exit from retail banking operations in India ?
Answer. Royal Bank Of Scotland

12. Where is the headquarter of RBS bank ?
Answer. United Kingdom

13. Name the company and its CEO, which has announced the opening of its map development centre in Hyderabad ?
Answer. Japanese financial company nomura

14. Apple CEO has also announced to build an iOS design and development accelerator centre in which city ?
Answer. Hyderabad

15. Name the Financial company which has announced its fully departure of its mutual fund joint venture with  insurance giant LIC ?
Answer. LIC

16. Nomura Asset Management Strategic Investments Pvt. Ltd was holding how much percent of stake in asset management company ?
Answer. 35%

17. Name the Mobile app, Which has signed an MoU with National Safai Karamcharis Finance ?
Answer. Safai Karamcharis


18. Who is the Union Minister for Social Justice and Empowerment ?
Answer. Thaawar chand gehlot


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *