Daily Current Tablets. 21-04-2016

Dear Reader,


From today onward, we will start providing you the daily GA Questions from this portal only. This will help you build a strong base for the current affairs. These questions are picked from various news that has been posted on this platform. So keep practicing the questions and the answers to this question will be provided tomorrow morning.


1. What is the rank of India on World Press Freedom Index ? 
Answer. 133


2. The World Press Freedom Index is published by which organization ?
Answer. Report without border


3. Which country has topped in the World Press Freedom Index ?
Answer. Finland


4. Who is the Minister of State for Culture ?
Answer. Mahesh sharma


5. Who is the Civil Aviation Minister of india?
Answer. Ashok gajapati raju


6. Expand the UNESCO?
Answer. United nation organisation for education, science and culture


7. Where is UNESCO headquarter situated?
Answer. Paris, france


8. Name the person, who has appointed as the CEO of BCCI ?
Answer. Rahul Johri


9. Expand the term BCCI and where is the headquarter of BCCI ?
Answer. Board Of Control of Cricket Iin India ,Mumbai


10. Name the committee, who has recommented the creation of CEO post in BCCI ?
Answer. Lodha panel


11. Who is Nagaland governor?
Answer. Padmanabha Acharya


12. Who is the chief minister of Nagalandr?
Answer. T R Zeilang


13. Recently in which state Dr. Harsh Vardhan has inaugurated the Department of Biotechnology (DBT)?
Answer.  Nagaland


14. Dr. Harsh Vardhan inaugurated the _________ for Water Quality Testing?
Answer. Biotech infrastructure facility (BIF)


15. Expand the term DBT and BIF?
Answer. DEPT OF BIOTECHNOLOGY ,BIOTECH INFRASTRUCTURE FACILITY


16. Expand the USIS,NSTSS and PYKKA?
Answer. Urban Sports Infrastructure Scheme (USIS),National Sports Talent Search Scheme (NSTSS),Panchayat Yuva Krida aur Khel Abhiyan (PYKKA)


17. GOI has merged ‘Rajiv Gandhi Khel Abhiyan Yojana’,(USIS)’ and (NSTSS)’ with which scheme?
Answer.  Khelo india


18. Who is the Union Minister of Youth Affairs and Sports?
Answer. sarbananda sonowal


19. Name the tyre manufacturing company, who has acquired the Cavendish industries for Rs. 2200 crore ?
Answer. JK tyre


20. Cavendish Industries is the unit of which company ?
Answer. Kesoram industry ltd, birla group company


21. Where the Cavendish Industries is located ?
Answer. Uttarakhand


22. Recently who is appointed as New lokayukta for Goa?
Answer. P K Mishra


23. Name the private sector bank, which has opened a dedicated branch for startups ?
Answer. RBL( ratnakar bank)


24. Where the RBL bank has opened its dedicated branch for StartUps ?
Answer. Bengluru


25. Where is the headquarter of the RBL Bank ?
Answer. kolhapur, maharastra

26. Who is appointed as Rubber Board chief?
Answer. A ajit kumar


27. Indian Navy to grant permanent commission to women, allow _______ aboard warships?
Answer. Lady officer


28. Who is the Indian Navy chief?
Answer. Admiral Robin K Dhawan


29. Who is the President of ICC?
Answer. Zaheer Abbas


30. Expand the term ICC?
Answer. International Cricket Council (ICC)


31. Who is the Chairman of ICC?
Answer. Shashank mahohar


32. Emirates Airline continues long standing relationship to which organisation recently?
Answer. ICC


33. Who is the President of Laos?
Answer. Baunhang vorachit

34. Who is the Prime minister of Laos?
Answer. Thongloun Sisoulith


35. Ceasefire in Nagaland has been extended by how much times ?
Answer. 1 year

36. Who has signed the agreement of ceasefire for Nagaland ?
Answer. The Government of India and the National Socialist Council of Nagaland


37. Name the country, which has signed the MoU with India on technical cooperation in the field of capacity building, bench marking and bilateral exchange in infrastructure engineering ?
Answer. Bhutan

38. What is the capital of Bhutan ?
Answer. Thimpu

39. In which year, India and Bhutan friendship treaty was signed ?
Answer. 2007
40. Who is the Governor of Punjab?
Answer. Kaptain singh solanki


41. Which State government recently distributes health insurance cards?
Answer. Punjab


42. Who is the Chief minister of Punjab?
Answer. Prakash singh badal


43. Name the 4 organizations, which has planned to form a new group to stop tax 
erosion ?
Answer. IMF WB, UN,OECD(organisation for economic coperation and development)


44. Who is the Managing Director of International Monetary Fund ? 
Answer. Christine Lagarde


45. What is the article number for President’s rule ?
Answer. Article 356


46. Recently in which state HC revoked the President’s Rule?
Answer. Uttarakhand






×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

[adda247_lead_form]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *