Daily Current Tablets. 27-04-2016

Dear Reader,

From today onward, we will start providing you the daily GA Questions from this portal only. This will help you build a strong base for the current affairs. These questions are picked from the various news that has been posted on this platform. So keep practicing the questions and the answers to this question will be provided tomorrow morning. 


1. Expand the terms SGPC ?
Answer. Sikh Gurdwara Prabandhak Committee 

2. Name the company in which GOI is all set to sell its 11.36 % stake ?
Answer. National hydroelectric power corp.

3. Currently, the GOI is holding how much percentage in NHPC ?

Answer. 85.96%

4. Expand the term NHPC and DIPAM ?
Answer. National hydroelectric power corp and  Department of Investment and Public Asset Management 

5. Who is the Railway minister of India ?
Answer. Suresh prabhu


6. Union Railway Ministry has decided to create a ______ rupees safety fund named (RRSK).
Answer. 1 lakh cr


7. ______ has become the first African footballer to win the (PFA) Player of the Year award for the 2015–16 season.
Answer. Riyad Mahrez

8. Name the Ministry which has been taken up the initiative to have the panic button and GPS facility in all the mobile handsets ?
Answer. Department of telecommunication

9. From which year India will have the panic button enabled mobile handsets ?
Answer. 1 jan 2017


10. Expand the term GPS ?
Answer. Global Positioning System


11. Expand the term ISSF?
Answer.  International Shooting Sports Federation


12. Which Indian shooter won the Silver medal in the skeet event at the ISSF Shooting World Cup in Rio de Janeiro?
Answer.  Mairaj Ahmed khan


13. Name the company which has got the environment clearance recently for its LPG project ?
Answer.  BPCL


14. Project cost of BPCL for which it has got the green nod ?
Answer.  694 crore


15. Expand the term MMTPA, CRZ and BPCL ?
Answer. Million metric tone per annum, CRZ Coastal regulation zone and BPCL Bharat petroleum corporation Ltd.

16. Who is the  Managing Director  of Patanjali Ayurved ?
Answer. Acharya Balakrishnan
17. Patanjali going to invest ______ crore in FY 2017.
Answer. Rs 1,150

18. Name the IIT scholar who has won the international award on plant nutrition ?
Answer.  Mr. K Ashok Kumar


19. The scholar who has won the prestigious IPNI award belongs to which IIT ?
Answer. IIT Kharagpur


20. Expand the term IPNI ?
Answer.  International Plant Nutrition Institute


21. Who is the Union Minister of State for Culture & Tourism (I/C)?
Answer.  Mahesh Sharma


22. Culture Minister Mahesh Sharma launched National Monuments Authority Web Portal  called ________ . 
Answer.  NOAPS- NOC online aplication and processing system


23. Recently India has import banned Milk and mobile Phones from which country?
Answer.  China


24. Who is the Prime Minister of Brazil?
Answer.  Dilma Rousseff


25. Who is the  President of Indian Olympic Association?
Answer.  N. Ramachandran


26. Union Sports Ministry has decided to provide much amount per month under the Target Olympic Podium (TOP) scheme?
Answer. 1 lakh


27. Name the Company which has opened its manufacturing plant in Andhra Pradesh recently ?
Answer. Isuzu


28. The Isuzu motors plant was inaugurated by whom ?

Answer. N Chandrababu Naidu

29. Who is the ambassador of Japan to India ?
Answer. Kenji Hiramatsu






×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

[adda247_lead_form]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *