Questions Asked in SEBI Assistant Manager Pre Exam Directly from Current Affairs Adda

Hello Students, 

The SEBI Prelims exam was recently conducted on 17th November. The General Awareness portion (as per the feedback by students) was a Moderate. Majority of the questions in GA appeared from the Current Affairs section. Here we have enlisted the Questions asked in the Current Affairs section of SEBI Prelims Exam directly from our CA portal/GA Power Capsule along with the link.

Q1. Kanha National Park, also known as Kanha Tiger Reserve, is a vast expanse of grassland and forest in the central Indian state of ________. Ans- Madhya Pradesh | Covered in Capsule (Page No. 56)

Q2. Dushanbe is the capital of which country? Ans: Tajikistan | Covered in Capsule Page No. 48

Q3. In which state, Bhitarkanika National Park is located? Ans: Odisha | Covered in Capsule Page No. 57

Q4. India and Asian Development Bank (ADB) has signed a $150 million loan agreement to establish the country’s first multi-skills park in- Ans: Madhya Pradesh | Covered in CA

Q5. In which of the following city first Jaipur Literature Festival was held in September 2018? Ans: Houston | Covered in CA

Q6. Nashik is situated on the bank of which river? Ans: Godavari River | Covered in Capsule Page No. 99

Q7. The Government has constituted a seven-member ministerial panel headed by _________________ to examine modalities for revenue mobilisation in case of natural calamities and disasters and the panel would submit its report to the GST Council. Ans: Sushil Modi | Covered in CA

Q8. Who is the present President of South Korea? Ans: Moon Jae-in | Covered in CA

Q9. Which state has bagged the Hall of Fame National Award, given to a state for being judged the best one for tourism three years consecutively, at the National Tourism Awards function? Ans: Madhya Pradesh | Covered in CA

Q10. _______________ owned PhonePe clocks 42.4 million UPI transfers. Ans: Flipkart | Covered in CA

Q11. Which country has emerged top among 157 countries in the inaugural World Bank Human Capital Index (HCI), which measures the human capital that a child born can expect to attain by the age of 18? Ans: Singapore | Covered in CA

Q12. Name the Cricketer who has received Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2018? Ans: Virat Kohli | Covered in CA

Q13. The AIBA World Women’s Boxing Championships 2018 was hosted in which city? Ans: New Delhi | Covered in CA

Q14. Who has emerged as the richest Indian for the 11th consecutive year with a net worth of USD 47.3 billion, according to Forbes magazine? Ans: Mukesh Ambani | Covered in CA

Q15. DY Patil Sports Stadium is a football and a cricket stadium in _______. Ans: Navi Mumbai | Covered in CA

Q16. Pakyong Airport is a greenfield airport in which state? Ans: Sikkim | Covered in CA

Q17. Shillong is a hill station in northeast India and capital of the state of- Ans: Meghalaya | Covered in Capsule

Q18. Which state has topped the ‘Ease of Living Index’ ranking which was released by the Ministry of Housing and Urban Affairs? Ans: Andhra Pradesh | Covered in Capsule Page No. 32

Q19. 12th November is celebrated as-? Ans: World Pneumonia Day | Covered in CA

Q20. The 3rd edition of Japan-India Maritime Exercise ___________________ was held at Visakhapatnam. Ans: JIMEX | Covered in CA

Q21. Prime Minister Narendra Modi gave awards to top Ranked State, District and State with maximum citizen participation based on the “National Swachh Survekshan” Grameen 2018 commissioned by-? Ans: Ministry of Drinking Water and Sanitation | Covered in CA

Q22. Which movie was selected as India’s official entry for the best foreign language film category of the 2019 Academy (Oscar) Awards? Ans: Village Rockstars | Covered in CA

Q23. Which Airport was honored for its entrepreneurial vision and for its leadership in the use of sustainable energy, after it was conferred the UN ‘Champions of the Earth’ award at a ceremony in New York on the sidelines of the UN General Assembly? Ans: Cochin International Airport | Covered in CA

Q24. The Nobel prize for economics is awarded for work on the climate and economic growth. This year (2018) Nobel prize for economics awarded to ________ . Ans: Paul Romer and William Nordhaus | Covered in CA

Q25. Jeremy Lalrinnunga became India’s first-ever _____________ medallist at the Youth Olympic Games after clinching gold in the men’s 62kg weightlifting competition 2018? Ans: Gold | Covered in CA

Q26. Which of the following cities has signed a twin city agreement for cooperation in various sectors including education, tourism, transport and environment? Ans: New Delhi and Moscow | Covered in CA

Q27. The International Day of the Girl Child is celebrated annually on 11th October. What is the theme of this year of International Day of the Girl Child? Ans: With Her: A Skilled Girl Force | Covered in CA

Q28. In which city, 19th India-Russia summit was concluded? Ans: New Delhi | Covered in CA

Q29. The Economic Survey 2017-18, presented in the Parliament claims that post introduction of Good and Services Tax (GST) regime, there has been a ________________ per cent increase in the number of indirect taxpayers, besides a large increase in voluntary registrations, especially by small enterprises that buy from large enterprises and want to avail themselves of Input Tax Credits (ITC). Ans: 50% | Covered in Economic Survey Published on BA

Q30. Who has won the girls’ title in the IBSF World Under-16 Snooker Championships 2018? Ans: Keerthana Pandian | Covered in CA

Q31. The 52nd ISSF World Shooting Championships were held in _____. Ans: South Korea | Covered in CA