Categories: Uncategorized

Sri Lanka Economic Crisis GK Questions and Answers

MCQs on Sri Lanka Economic Crisis

Sri Lanka has declared state emergencies several times this year as the state suffers from a severe economic crisis. The state has limited medical facilities, food, and fuel to run. The people of Sri Lanka have blamed the government for mismanaging the economy and pushing the state towards bankruptcy. The Rajapaksa family, who has ruled over Sri Lanka are now being boycotted by the citizens one by one. In this article, we have included MCQ GK questions on the Sri Lankan economic crisis.
1. Who is the President of Sri Lanka?
a) Gotabaya Rajapaksa
b) Sajith Premadasa
c) Mahindra Rajapaksa
d) Ranil Wickremesinghe
Solution 1: a) Gotabaya Rajapaksa
2. Who is the Prime minister of Sri Lanka?
a) Gotabaya Rajapaksa
b) Sajith Premadasa
c) Mahindra Rajapaksa
d) Ranil Wickremesinghe
Solution 2: d) Ranil Wickremesinghe
3. Who was the former Prime Minister of Sri Lanka?
a) Gotabaya Rajapaksa
b) Sajith Premadasa
c) Mahindra Rajapaksa
d) Ranil Wickremesinghe
Solution 3: c) Mahindra Rajapaksa
4. Which of the following is the Capital of Sri Lanka?
a) Jayawardenepur
b) Colombo
c) Both (a) and (b)
d) None of the Above
Solution 4: c) Both (a) and (b)
5. What is the cause of the economic crisis in Sri Lanka?
a) Depreciation of currency
b) Depreciation of forex reserves
c) Rise in fuel and food prices
d) All of the above
Solution 5: d) All of the above
6. On which of the following the economy of Sri Lanka depends?
a) Agriculture
b) Import and Export
c) Tourism
d) None of the above
Solution 6: c) Tourism
7. Who is the Finance of Sri Lanka?
a) Basil Rajapaksa
b) Mahindra Rajapaksa
c) Ali Sabry
d) Ranil Wickremesinghe
Solution 7: c) Ali Sabry
8. Who was the former Finance minister of Sri Lanka?
a)Basil Rajapaksa
b) Mahindra Rajapaksa
c) Ali Sabry
d) Ranil Wickremesinghe
Solution 8: a)Basil Rajapaksa
9. Who is the External Affairs Minister of Sri Lanka?
a) Mahindra Rajapaksa
b) Ali Sabry
c) Basil Rajapaksa
d) Subrahmanyam Jaishankar
Solution 9: d) Subrahmanyam Jaishankar
10. When did the economic crisis of Sri Lanka start?
a) 2012
b) 2019
c) 2005
d) 2022
Solution 10: b) 2019

Mahesh Kumar

Working as an SEO Manager at Adda247, I bring over 10 years of experience in Search Engine Optimization (SEO) and digital marketing. I specialize in driving organic growth through data-driven strategies, including keyword research, on-page SEO, off-page optimization, and technical SEO. My area of expertise in the EdTech sector, specifically focusing on competitive exams such as Bank, SSC, Railway, UPSC, and various State Government job examinations.

Recent Posts

Weekly Current Affairs One Liners (6th to 12th July, 2026)

Weekly Current Affairs One-Liners Current Affairs 2026 plays a very important role in competitive examinations…

6 hours ago

FIFA World Cup 2026 Semifinals: Full Schedule, Fixtures, Qualified Teams & Road to the Final

The FIFA World Cup 2026 has entered the most dramatic and thrilling stage of the…

15 hours ago

Current Affairs Capsule PDF (11 July, 2026)

National News Centre of Excellence for Human Wildlife Conflict Management Inaugurated The Centre of Excellence…

1 day ago

Indian Air Force Ranked World’s 3rd Strongest Air Force in WDMMA 2026

For the fifth time a row, the Indian Air Force (IAF) has clinched the third…

1 day ago

One Million Women Lose Aid Access Due to Funding Cuts, UN Women Reports

According to a recent report by the UN Women agency, at least one million women…

1 day ago

India and New Zealand Sign 10 Agreements, Launch Strategic Partnership Roadmap to 2030

India and New Zealand have upgraded their relationship into a Strategic Partnership by launching an…

1 day ago