Categories: Uncategorized

Government Schemes and Policies of India GK Questions and Answers

MCQs on Government Schemes and Policies

The Government schemes and policies are an important part of India’s development. These schemes help people to enjoy the power of democracy. In this article, we have included an MCQ GK questions quiz on government schemes and policies for the students preparing for competitive exams.
1. Janani Suraksha Yojana has been implemented in how many states in India?
a) 15
b) 10
c) 05
d) All states and union territories
Solution 1: d) All states and union territories
2. Pradhan Mantri Awas Yojana is under which Ministry?
a) Ministry of Housing and Urban Affairs
b) Ministry of Finance
c) Ministry of Human resource development
d) None of the above
Solution 2: a) Ministry of Housing and Urban Affairs
3. When was Jal Shakti Abhiyan launched?
a) 26th January 2021
b) 14th January 2022
c) 22 March 2021
d) 22 March 2022
Solution 3: c) 22 March 2021
4. Muslim Women (Protection of Rights on Marriage) Act was enacted by which state?
a) Himachal Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Assam
d) Kerala
Solution 4: b) Uttar Pradesh.
5. When was Swachh Bharat Abhiyan launched?
a) 14th November 2022
b) 15th August 2015
c) 2nd October 2014
d) 2nd October 2017
Solution 5: c) 2nd October 2014
6. Ayushman Bharat was launched by whom?
a) Prime Minister Narender Modi
b) Shri. Amit Shah
c) Shri Nitin Gadkari
d) None of the above
Solution 6: a) Prime Minister Narender Modi
7. Beti Bachao, Beti Padhai Yojana is related to what?
a) Women empowerment
b) Girl child development
c) Girl education
d) All of the above.
Solution 7: d) All of the above.
8. Which of the following scheme come under the Ministry of Commerce and Industry?
a) Swachh Bharat Abhiyan
b) National Bal Swachhta
c) National Digital Heath Mission
d) Make in India
Solution 8: d) Make in India
9. What is the full form of SI?
a) Silk India
b) Skill India
c) Safe India
d) Sanitized India
Solution 9: b) Skill India
10. Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana was launched in which year?
a) 2014
b) 2016
c) 2017
d) 2019
Solution 10: b) 2016

Mahesh Kumar

Working as an SEO Manager at Adda247, I bring over 10 years of experience in Search Engine Optimization (SEO) and digital marketing. I specialize in driving organic growth through data-driven strategies, including keyword research, on-page SEO, off-page optimization, and technical SEO. My area of expertise in the EdTech sector, specifically focusing on competitive exams such as Bank, SSC, Railway, UPSC, and various State Government job examinations.

Recent Posts

India’s Wholesale Inflation Rises to 11.39% in September 2026

The Wholesale Price Index inflation for India climbed to 11.39% in September 2026, as compared…

52 minutes ago

Putin Ratifies India–Russia Agreement on Temporary Employment of Citizens

The ratification of the agreement between India and Russia regarding temporary employment will help to…

2 hours ago

TRISHNA Satellite Mission 2027: ISRO-France Mission, Objectives and Features

The Thermal Infra-Red Imaging Satellite for High-resolution Natural Resource Assessment (TRISHNA) is an international Earth…

3 hours ago

Which Countries Are in the Race for the 2036 Summer Olympics?

India is one of the seven nations that want to host the Summer Olympic Games…

3 hours ago

DRDO Successfully Tests Quantum Key Distribution Platform for Secure Defence Communications

The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has successfully integrated and demonstrated the Quantum Key…

4 hours ago

India’s Internet Subscribers Cross 1.11 Billion in June 2026: TRAI Report

India’stotal number of the internet subscriptions stands at 1,114.17 million (1.114 billion) as of June…

4 hours ago