Current Affairs   »   Schemes and Committees Current Affairs 2022   »   Government Schemes and Policies of India...

Government Schemes and Policies of India GK Questions and Answers

MCQs on Government Schemes and Policies

The Government schemes and policies are an important part of India’s development. These schemes help people to enjoy the power of democracy. In this article, we have included an MCQ GK questions quiz on government schemes and policies for the students preparing for competitive exams.
1. Janani Suraksha Yojana has been implemented in how many states in India?
a) 15
b) 10
c) 05
d) All states and union territories
Solution 1: d) All states and union territories
2. Pradhan Mantri Awas Yojana is under which Ministry?
a) Ministry of Housing and Urban Affairs
b) Ministry of Finance
c) Ministry of Human resource development
d) None of the above
Solution 2: a) Ministry of Housing and Urban Affairs
3. When was Jal Shakti Abhiyan launched?
a) 26th January 2021
b) 14th January 2022
c) 22 March 2021
d) 22 March 2022
Solution 3: c) 22 March 2021
4. Muslim Women (Protection of Rights on Marriage) Act was enacted by which state?
a) Himachal Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Assam
d) Kerala
Solution 4: b) Uttar Pradesh.
5. When was Swachh Bharat Abhiyan launched?
a) 14th November 2022
b) 15th August 2015
c) 2nd October 2014
d) 2nd October 2017
Solution 5: c) 2nd October 2014
6. Ayushman Bharat was launched by whom?
a) Prime Minister Narender Modi
b) Shri. Amit Shah
c) Shri Nitin Gadkari
d) None of the above
Solution 6: a) Prime Minister Narender Modi
7. Beti Bachao, Beti Padhai Yojana is related to what?
a) Women empowerment
b) Girl child development
c) Girl education
d) All of the above.
Solution 7: d) All of the above.
8. Which of the following scheme come under the Ministry of Commerce and Industry?
a) Swachh Bharat Abhiyan
b) National Bal Swachhta
c) National Digital Heath Mission
d) Make in India
Solution 8: d) Make in India
9. What is the full form of SI?
a) Silk India
b) Skill India
c) Safe India
d) Sanitized India
Solution 9: b) Skill India
10. Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana was launched in which year?
a) 2014
b) 2016
c) 2017
d) 2019
Solution 10: b) 2016

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *