Categories: Uncategorized

National Symbols of India GK Questions and Answers (MCQs) 2022

MCQs on National Symbols

The National symbols of India represent the unique identity of India. Several national symbols depict culture and heritage. In this article, we have included an MCQ quiz for the students preparing for competitive exams. This quiz will help them to understand the importance of national symbols.
1. What is Tiranga?
a) National Emblem
b) National Flag
c) National Anthem
d) None of the Above
Solution 1: b) National Flag
2. Which is the national aquatic animal of India?
a) Sharks
b) Golden fish
c) Ganges River dolphin
d) Rohu
Solution 2: c) Ganges river dolphin.
3. When was the National Emblem of India adopted?
a) 26th January 1990
b) 15th August 1947
c) 25th February 1950
d) 26th January 1950
Solution 3: d) 26th January 1950
4. What is the National Anthem of India?
a) Jana Gana Mana
b) Vande Mataram
c) Satyamev Jayate
d) None of the above
Solution 4: a) Jana Gana Mana
5. Who wrote the national anthem, “Jana Gana Mana.”?
a) Rabindranath Tagore
b) Prem Chand
c) Jawaharlal Nehru
d) None of the above
Solution 5: a) Rabindranath Tagore.
6. From where the Emblem of India was adopted?
a) Lion Capital of Ashoka at Sarnath
b) Sanchi stupa
c) Both a) and b)
d) India’s national flag
Solution 6: a) Lion Capital of Ashoka at Sarnath.
7. What is the national song of India?
a) Vande Mataram
b) Jana Gana Mana
c) We shall overcome
d) None of the above
Solution 7: a) Vande Mataram
8. When was the national song adopted?
a) 26th January
b) 20th January
c) 24th August
d) 24th January
Solution 8: d) 24th January.
9. Who designed the National Flag of India?
a) Rabindranath Tagore
b) Bankim Chandra Chatterjee
c) Pingali Venkayya
d) Jawaharlal Nehru
Solution 9: c) Pingali Venkayya.
10. When was the national flag adopted by the constituent assembly?
a) 22nd July 1947
b) 26th January 1950
c) 26th January 1948
d) 15th August 1950
Solution 10: a) 22nd July 1947

Mahesh Kumar

Working as an SEO Manager at Adda247, I bring over 10 years of experience in Search Engine Optimization (SEO) and digital marketing. I specialize in driving organic growth through data-driven strategies, including keyword research, on-page SEO, off-page optimization, and technical SEO. My area of expertise in the EdTech sector, specifically focusing on competitive exams such as Bank, SSC, Railway, UPSC, and various State Government job examinations.

Recent Posts

India and Australia Launch PACTS to Strengthen Cyber, Critical Technology and Supply Chain Partnership

India and Australia have made significant progress in their strategic technology partnership through the establishment…

28 minutes ago

India and Kyrgyzstan Launch International Centre for Civilizational Studies ‘Manas and Mahabharata’

India and Kyrgyzstan strengthened their cultural and academic partnership with the inauguration of the International…

54 minutes ago

DoT’s Samriddh Gram Wins WSIS Prize 2026 for Driving Rural Digital Transformation

The Department of Telecommunications (DoT) of India has secured the prestigious WSIS Prize 2026 for…

1 hour ago

AISHE Report 2023-24: India’s Higher Education Enrolment Hits Record 4.5 Crore

The Union Ministry of Education has released the All India Survey on Higher Education (AISHE)…

2 hours ago

2026 FIFA World Cup Top Scorers: Latest Golden Boot Standings

The race for the FIFA World Cup 2026 Golden Boot has become the most exciting…

2 hours ago

Sourav Ganguly Joins ICC Hall of Fame: Complete List of Indian Cricketers Inducted Till 2026

On 8th of July, 2026 the former Indian captain Sourav Ganguly was inducted into the…

3 hours ago