Current Affairs   »   List of National Symbols of India...   »   GK Questions 2022: National Symbols of...

National Symbols of India GK Questions and Answers (MCQs) 2022

MCQs on National Symbols

The National symbols of India represent the unique identity of India. Several national symbols depict culture and heritage. In this article, we have included an MCQ quiz for the students preparing for competitive exams. This quiz will help them to understand the importance of national symbols.
1. What is Tiranga?
a) National Emblem
b) National Flag
c) National Anthem
d) None of the Above
Solution 1: b) National Flag
2. Which is the national aquatic animal of India?
a) Sharks
b) Golden fish
c) Ganges River dolphin
d) Rohu
Solution 2: c) Ganges river dolphin.
3. When was the National Emblem of India adopted?
a) 26th January 1990
b) 15th August 1947
c) 25th February 1950
d) 26th January 1950
Solution 3: d) 26th January 1950
4. What is the National Anthem of India?
a) Jana Gana Mana
b) Vande Mataram
c) Satyamev Jayate
d) None of the above
Solution 4: a) Jana Gana Mana
5. Who wrote the national anthem, “Jana Gana Mana.”?
a) Rabindranath Tagore
b) Prem Chand
c) Jawaharlal Nehru
d) None of the above
Solution 5: a) Rabindranath Tagore.
6. From where the Emblem of India was adopted?
a) Lion Capital of Ashoka at Sarnath
b) Sanchi stupa
c) Both a) and b)
d) India’s national flag
Solution 6: a) Lion Capital of Ashoka at Sarnath.
7. What is the national song of India?
a) Vande Mataram
b) Jana Gana Mana
c) We shall overcome
d) None of the above
Solution 7: a) Vande Mataram
8. When was the national song adopted?
a) 26th January
b) 20th January
c) 24th August
d) 24th January
Solution 8: d) 24th January.
9. Who designed the National Flag of India?
a) Rabindranath Tagore
b) Bankim Chandra Chatterjee
c) Pingali Venkayya
d) Jawaharlal Nehru
Solution 9: c) Pingali Venkayya.
10. When was the national flag adopted by the constituent assembly?
a) 22nd July 1947
b) 26th January 1950
c) 26th January 1948
d) 15th August 1950
Solution 10: a) 22nd July 1947

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *