Categories: Uncategorized

Draupadi Murmu President of India GK Questions and Answers

MCQs related to Draupadi Murmu

Draupadi Murmu is the 15th President of India and the second female President of India. She is the first tribal woman elected as the President of India. She was also the first female governor of Jharkhand. She was born in Mayurbhanj, Odisha, and was working with Bhartiya Janta Party since she entered politics. In this article, we have included MCQ GK questions and answers on Draupadi Murmu for the students preparing for competitive exams to keep a check on their preparation.

1. Draupadi Murmu belongs to which political party?
a) Biju Janata Dal
b) Bhartiya Janta Party
c) Shivsena
d) None of these
Solution 1: b) Bhartiya Janta Party
2. Draupadi Murmu was the Governor of which state?
a) Andhra Pradesh
b) Odisha
c) Jharkhand
d) Bihar
Solution 2: c) Jharkhand
3. When was Draupadi Murmu elected as the councilor of Rairangpur Nagar Panchayat?
a) 1980
b) 1999
c) 1997
d) 1996
Solution 3: c) 1997
4. Which award was received by Draupadi Murmu and and and and presented by the Odisha Legislative Assembly?
a) Neelachakra Award
b) Nilkantha Award
c) Khel Ratna Award
d) Padma Shree Award
Solution 4: b) Nilkantha Award
5. Who was the first woman governor of Jharkhand?
a) Puspa Devi
b) Sabita Mahato
c) Sita Murmu
d) Draupadi Murmu
Solution 5: d) Draupadi Murmu
6. Who is the first female tribal leader from Odisha?
a) Sulata Deo
b) Draupadi Murmu
c) Rita Tarai
d) Sakuntala Laguri
Solution 6: b) Draupadi Murmu
7. In which year Draupadi Murmu was awarded the Best MLA?
a) 2004
b) 2006
c) 2005
d) 2007
Solution 7: d) 2007
8. Draupadi Murmu was the in charge of Commerce and Transportation in which year?
a) 6 March 2000 to 7 April 2003
b) 6 March 2000 to 6 August 2002
c) 6 December 2005 to 6 January 2006
d) 6 August 2000 to 6 November 2000
Solution 8: b) 6 March 2000 to 6 August 2002
9. Draupadi Murmu served as the Vice-president of which party?
a) Bhartiya Janta Party’s Schedule Tribes Morcha
b) Biju Janata Party’s Schedule Tribes Morcha
c) Both a) and b)
d) None of these
Solution 9: a) Bhartiya Janta Party’s Schedule Tribes Morcha
10. Who is the second female President of India in 2022?
a) Draupadi Murmu
b) Pratibha Patil
c) Sonia Gandhi
d) Mamata Banerjee
Solution 10: a) Draupadi Murmu

Mahesh Kumar

Working as an SEO Manager at Adda247, I bring over 10 years of experience in Search Engine Optimization (SEO) and digital marketing. I specialize in driving organic growth through data-driven strategies, including keyword research, on-page SEO, off-page optimization, and technical SEO. My area of expertise in the EdTech sector, specifically focusing on competitive exams such as Bank, SSC, Railway, UPSC, and various State Government job examinations.

Recent Posts

Weekly Current Affairs One Liners (12th to 18th October, 2026)

Weekly Current Affairs One-Liners Current Affairs 2026 plays a very important role in competitive examinations…

3 hours ago

SCL Das Appointed Chairman of Financial Services Institutions Bureau (FSIB)

On 16th October 2026, the Union government has recreated the Financial Services Institutions Bureau (FSIB),…

1 day ago

What Is the JWALA Missile? IG Defence Develops Counter-Drone Interceptor

The private defence sector in India is currently designing technology in a bid to address…

1 day ago

ISRO Successfully Completes Crew Module–Service Module Separation Tests for Gaganyaan

ISRO successfully carried out a series of CM-SM separation tests of its upcoming Gaganyaan human…

1 day ago

World Health Summit 2026: Key Initiatives, Funding Commitments and Global Health Threats

The World Health Summit 2026 was held in Berlin, Germany, with the new funding pledges,…

1 day ago

Sudhakar Dalela Appointed as India’s Next Ambassador to Nepal

On October 16th 2026, the Ministry of External Affairs (MEA) has appointed Sudhakar Dalela as…

1 day ago