Categories: Uncategorized

Agneepath scheme GK Questions and Answers

MCQs on Agneepath Scheme 2022

Agneepath scheme 2022, is a new recruitment scheme launched by the government of India. It allows the youth of India to serve in the Armed Forces of India for four years with a great salary package. The youth serving in the Armed Forces of India under the Agneepath scheme will be known as Agniveers. In this article, we have included MCQ GK questions about the Agneepath scheme. It will help the students to know about the scheme and will help them to remember the details about the scheme.
1. Who launched the Agneepath scheme?
a) Department of Military Affairs
b) Department of Agriculture
c) Department of Finance
d) Department of Foreign Affairs
Solution 1: a) Department of Military Affairs
2. How many candidates will be recruited under the Agneepath scheme in 2022?
a) 3500
b) 5000
c) 4600
d) 4500
Solution 2: c) 4600
3. In which area of the service the students will be recruited?
a) Indian Air force
b) Indian Army
c) Indian Navy
d) All of the above
Solution 3: d) All of the above
4. What is the age limit for the Agneepath scheme?
a) 16-23
b) 18-25
c) 17.5-23
d) 20-23
Solution 4: c) 17.5-23
5. How many years will the Agniveers will serve in the Indian Armed Forces?
a) 6
b) 4
c) 5
d) 10
Solution 5: b) 4
6. How many recruitment rallies will be conducted across the country?
a) 28
b) 15
c) 83
d) 105
Solution 6: c) 83
7. How much is the amount of “Seva Nidhi”?
a) 11-12 lakhs
b) 20-25 lakh
c) 5-6 lakh
d) None of these
Solution 7: a) 11-12 lakhs
8. How many Agniveers will be permanently recruited after the four-year service?
a) 70%
b) 45%
c) 25%
d) 80%
Solution 8: c) 25%
9. What are the Qualifications required to get recruitment for the Agneepath scheme?
a) Class 12
b) Class 10
c) Graduate
d) Post Graduate
Solution 9: b) Class 10
10. Which minister launched the Agneepath scheme?
a) Rajnath Singh
b) Rahul Gandhi
c) Amit Shah
d) Ashwini Vaishnav
Solution 10: a) Rajnath Singh

Mahesh Kumar

Working as an SEO Manager at Adda247, I bring over 10 years of experience in Search Engine Optimization (SEO) and digital marketing. I specialize in driving organic growth through data-driven strategies, including keyword research, on-page SEO, off-page optimization, and technical SEO. My area of expertise in the EdTech sector, specifically focusing on competitive exams such as Bank, SSC, Railway, UPSC, and various State Government job examinations.

Recent Posts

Tamil Nadu Vettri Payanam Scheme 2026: Free Bus Travel Expanded to 12,692 Buses

Chief Minister of Tamil Nadu C. Joseph Vijay introduced the expanded scheme of free travel…

34 minutes ago

Anup Bagchi Appointed HDFC Bank MD and CEO from October 27, 2026

The HDFC Bank Board has chosen Anup Bagchi as the MD and CEO for a…

2 hours ago

Lovlina Borgohain Wins Asian Games 2026 Gold on Her 29th Birthday

The Indian boxers scored in the women’s 75kg boxing competition, where Lovlina Borgohain bagged a…

3 hours ago

India Women’s Recurve Archery Team Wins Maiden Asian Games Gold

India made history in the 19th Aichi-Nagoya Asian Games by winning its first ever gold…

3 hours ago

ICC Men’s Cricket World Cup 2027 Schedule: India Fixtures, Groups, Format, Venues and Dates

The International Cricket Council (ICC) has announced the schedule of the ICC Men’s Cricket World…

3 hours ago

Gandhi Jayanti Quiz 2026: Top 50 GK Questions and Answers on Mahatma Gandhi

Gandhi Jayanti in 2026 will be celebrated on October 2nd which will mark the 157th…

4 hours ago