Home   »   General Studies   »   World Hindi Day 2024 Quiz

World Hindi Day 2024 Quiz, General Knowledge Question and Answers

World Hindi Day 2024, celebrated on 10th January annually, is a significant day to promote and celebrate the richness of the Hindi language, fostering cultural exchange and unity among Hindi speakers worldwide. This day is celebrated since its establishment on January 10th, 2006, marking the anniversary of the First World Conference celebrated in 1975 at Nagpur, Maharashtra. In this article, we will delve into the quiz related to the World Hindi Day 2024.

World Hindi Day 2024 – Significance

World Hindi Day 2024 celebrates the global significance of the Hindi language, fostering cultural unity and linguistic diversity. Marking the anniversary of the language’s adoption as one of the official languages of India, the day aims to promote Hindi across the world. Through events, discussions, and cultural programs, it emphasizes the language’s rich heritage and its role in connecting communities worldwide.

Quiz on World Hindi Day 2024

Here are some of the questions related to Hindi language in related to the quiz on World Hindi Day 2024:

Q1. When is World Hindi Diwas celebrated?

(a) 14th September

(b) 10th January

(c) 30th June

(d) 22nd February

Ans. (b) 10th January

Sol. World Hindi Day (or Vishwa Hindi Divas) is celebrated on 10th January every year to commemorate the first-ever World Hindi Conference in Nagpur in 1975.

 

Q2. Which year marked the first celebration of World Hindi Diwas?

(a) 1999

(b) 2003

(c) 1975

(d) 2006

Ans. (c) 1975

Sol. The first World Hindi Day was celebrated in 2006.

 

Q3. World Hindi Diwas is observed to commemorate the adoption of Hindi as one of the official languages of which international organization?

(a) United States

(b) UNESCO

(c) World Bank

(d) European Union

Ans. (a) United States

Sol. World Hindi Diwas is observed to commemorate the adoption of Hindi as one of the official languages of United Nations.

 

Q3. Who was the Prime Minister of India when World Hindi Diwas was first celebrated?

(a) Atal Bihari Vajpayee

(b) Indira Gandhi

(c) Manmohan Singh

(d) Narendra Modi

Ans. (c) Manmohan Singh

Sol. World Hindi Day was first celebrated in 2006 by former Prime Minister Dr. Manmohan Singh.

 

Q4. In which Indian city was the first World Hindi Conference held in 1975, paving the way for the celebration of World Hindi Diwas?

(a) Varanasi

(b) Delhi

(c) Jaipur

(d) Nagpur

Ans. (d) Nagpur

Sol. In 1975, the first-ever World Hindi Conference took place in Maharashtra’s Nagpur on January 10, which paved the way for this day’s observance.

 

Q5. Hindi written in the Devanagari script is the official language of how many Indian states?

(a) 8

(b) 9

(c) 10

(d) 11

Ans. (b) 9

Sol. At the state level, Hindi is the official language of the following Nine Indian states: Bihar, Chhattisgarh, Haryana, Himachal Pradesh, Jharkhand, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh and Uttarakhand.

 

Q6. The word “Hindi” is derived from which language?

(a) Sanskrit

(b) Urdu

(c) Persian

(d) Arabic

Ans. (a) Sanskrit

Sol. The word “Hindi” is derived from Sanskrit language.

 

Q7. Which of the following is the script used for writing Hindi?

(a) Gurumukhi

(b) Tamil

(c) Devangari

(d) Bengali

Ans. (a) Gurumukhi

Sol. Gurumukhi is the script used for writing Hindi.

 

Q8. Who is often referred to as the “Father of the Hindi language” for his significant contributions to its development?

(a) Tulsidas

(b) Kabir

(c) Munshi Premchand

(d) Bhartendu Harishchandra

Ans. (d) Bhartendu Harishchandra

Sol. Bhartendu Harishchandra born on 9 September is the one who discovered the Hindi language. But years later, in modern India Harishchandra came into the picture and was considered the father of the Hindi Language.

 

Q9. Which Indian state was the first to adopt Hindi as its official language?

(a) Uttar Pradesh

(b) Bihar

(c) Madhya Pradesh

(d) Rajasthan

Ans. (b) Bihar

Sol. In 1881, Bihar accepted Hindi as its sole official language, replacing Urdu, and thus became the first state of India to adopt Hindi.

 

Q10. In which year did the Indian government establish the Department of Official Language to promote the use of Hindi?

(a) 1950

(b) 1947

(c) 1975

(d) 1987

Ans. (c) 1975

Sol. Department of Official Language was set up in June 1975 as an independent Department of the Ministry of Home Affairs.

 

Q11. The Constitution of India designates Hindi as the official language of the Indian government in which article?

(a) Article 343

(b) Article 356

(c) Article 370

(d) Article 395

Ans. (a) Article 343

Sol. Article 343 of the Indian constitution stated that the official language of the Union should become Hindi in Devanagari script instead of the extant English.

 

Q12. Who was the first woman President of the World Hindi Conference?

(a) Sarojini Naidu

(b) Vijya Lakshmi Pandit

(c) Indira Gandhi

(d) Pratibha Patil

Ans. (c) Indira Gandhi

Sol. The first World Hindi Conference was inaugurated on 10 January 1975 by the then Prime Minister of India Indira Gandhi.

 

Q13. The Sahitya Akademi Award is given for outstanding work in which field related to Hindi?

(a) Science

(b) Sports

(c) Literature

(d) Technology

Ans. (c) Literature

Sol. Sahitya Akademi Award is given each year, since 1955, by Sahitya Akademi (India’s National Academy of Letters), to writers and their works, for their outstanding contribution to the upliftment of Indian literature and Hindi literature in particular.

 

Q14. The International Hindi Conference is organized by which institution to promote the use of Hindi worldwide?

(a) Ministry of External Affairs, India

(b) Indian Council for Cultural Relations (ICCR)

(c) Sahitya Akademi

(d) Rashtriya Hindi Sabha

Ans. (a) Ministry of External Affairs, India

Sol. The International Hindi Conference is organized by Ministry of External Affairs, India, to promote the use of Hindi worldwide.

 

Q15. In which year did Hindi become one of the official languages of the Indian Union along with English?

(a) 1947

(b) 1949

(c) 1965

(d) 1971

Ans. (b) 1949

Sol. Hindi was adopted as the official language of the Union of India on the 14th of September 1949. Subsequently, in 1950, Hindi in the Devanagari script was declared as the official language of India.

World Hindi Day 2024 Quiz, General Knowledge Question and Answers_40.1