Current Affairs   »   ancient-indian-history-periods-of-indian-history   »   Indian History of Sports GK Question...

Indian History of Sports GK Question and Answers

MCQ on Indian History of Sports

India has always been active in the field of sports. Every age group in India loves sports more than any other activity. There are several sports played in India, nationally, and internationally. Since people are so into sports, the history of Indian sports is very vast. There are years of history and success stories. In this article, we have included MCQ GK questions about the Indian History of Sports. This will be a helpful article for the students preparing for competitive exams.

1. When was the first Cricket World Cup held?
a) 1990
b) 1995
c) 1975
d) 1980
Solution 1: c) 1975
2. When was football introduced in India?
a) mid-eighteenth Century
b) Mid-Nineteenth Century
c) Nineteenth-century
d) None of these
Solution 2: b) Mid-Nineteenth Century
3. Who was the first Indian woman to win an Olympic medal?
a) Saina Nehwal
b) P.T. Usha
c) Geeta Phogat
d) Karnam Malleswari
Solution 3: d) Karnam Malleswari
4. Who is the first Indian woman wrestler to win a medal in the Olympics?
a) Sakshi Malik
b) Mary Kom
c) Geeta Phogat
d) Saikhom Mirabai Chanu
Solution 4: a) Sakshi Malik
5. Who is the youngest Grandmaster in 2022?
a) R Praggnanandha
b) Abhimanyu Misra
c) Gukesh Dommaraju
d) Parimarjan Negi
Solution 5: a) R Praggnanandha
6. Where were the first Asian Games held?
a) Mumbai
b) Bhopal
c) New Delhi
d) Chennai
Solution 6: c) New Delhi
7. When did India win the First cricket World Cup?
a) 1990
b) 1997
c) 2000
d) 2007
Solution 7: d) 2007
8. Who is known as the “Flying Sikh”?
a) Budhia Singh
b) Nitendra Singh Rawat
c) Milkha Singh
d) Fauja Singh
Solution 8: c) Milkha Singh
9. Sachin Tendulkar is known as which of the following names?
a) God of Centuries
b) God of ODIs
c) God of Cricket
d) All of the above
Solution 9: c) God of Cricket
10. Who was the first receiver of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?
a) Milkha Singh
b) Sachin Tendulkar
c) Neeraj Chopra
d) Vishwanathan Anand
Solution 10: d) Vishwanathan Anand

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *