Current Affairs   »   List of National Parks in India...   »   National Parks and Wildlife sanctuary in...

National Parks and Wildlife sanctuary in India GK Questions and Answers

MCQs on National Parks and Wildlife Sanctuaries of India

In India, there are several National Parks and Wildlife sanctuaries which are of national importance. These national parks and wildlife sanctuary aims to provide shelter to wild animals and other species and prohibited hunting, poaching, and other industrial activities. These protected lands not only save animals but the flora and fauna around it is also safe. In this article, we have included MCQ GK questions about the National park of India for the students preparing for competitive exams.
1. Which is the oldest national park in India?
a) Jim Corbett National Park
b) Anamudi Shola National Park
c) Bison National Park
d) Gir Forest National Park
Solution 1: a) Jim Corbett National Park
2. Which of the following wildlife sanctuary was listed as a Ramsar site in 2022?
a) Sunabeda Wildlife sanctuary
b) Bakhira wildlife sanctuary
c) Phansad wildlife sanctuary
d) None of these
Solution 2. b) Bakhira wildlife sanctuary
3. Which state has the highest number of national parks in India?
a) Assam
b) Chattisgarh
c) Madhya Pradesh
d) Haryana
Solution 3: c) Madhya Pradesh
4. Which was the first national park in India?
a) Valmiki National park
b) Simlipal National Park
c) Hailey National Park
d) Sundarbans National Park
Solution 4: c) Hailey National Park
5. Which of the following is a national park of the Union territory of India?
a) North Button Island National Park
b) Orang National Park
c) Periyar National Park
d) Silent Valley National Park
Solution 5: a) North Button Island National Park
6. Simlipal National Park is located in which state?
a) Karnataka
b) Kerala
c) Odisha
d) West Bengal
Solution 6: c) Odisha
7. Which is the largest wildlife sanctuary in India?
a) Bakhira wildlife sanctuary
b) Dalma wildlife sanctuary
c) Jim Corbett National park
d) Ranthambore National park
Solution 7: d) Ranthambore National park
8. Which national Park is famous for the Tigers?
a) Kaziranga national park
b) Simlipal National Park
c) Nanda Devi National Park
d) Bandhavgarh National Park
Solution 8: d) Bandhavgarh National Park
9. What is known as the “Queen” of Ranthambore National Park?
a) Machli, The Tiger
b) Ustad, The Tiger
c) Zalim, The Tiger
d) Sitara, The Tiger
Solution 9: a) Machli, The Tiger
10. Where is Clouded Leopard National Park located?
a) Assam
b) Tripura
c) Meghalaya
d) Mizoram
Solution 10: b) Tripura

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *